خانه
ثبت نام / ورود
ماینر ها
ژنراتور
سبد خرید

پیش‌بینی مسیر بورس در سایه مذاکرات/ جهش بزرگ در راه است؟


پیش‌بینی مسیر بورس در سایه مذاکرات/ جهش بزرگ در راه است؟ | ایران ماین

به گزارش ایران ماین، در حالی که در چند هفته گذشته احتمال مذاکره مستقیم ایران و آمریکا بر سر حل اختلافات دو کشور در مسائل هسته‌ای و منطقه‌ای منتفی به نظر می‌رسید، دونالد ترامپ در حضور بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، خبر مذاکره مستقیم با ایران از شنبه آینده، آن هم در کشور عمان را به اطلاع خبرنگاران حاضر در کاخ سفید رساند.

اقتصادآنلاین نوشت: ساعاتی بعد نیز عباس عراقچی، وزیر خارجه کشورمان، در پلتفرم اجتماعی «ایکس» موضوع مذاکره با مقامات آمریکایی را تأیید کرد، ولی با این تفاوت که در پیام عراقچی به مذاکره غیرمستقیم اشاره شده بود.

شاید یکی از دلایل ترامپ از مطرح کردن این اظهارات در حضور مقامات اسرائیلی، تلاش برای جلوگیری از کارشکنی آنها در مسیر دستیابی به توافق با ایران باشد.

به‌هرحال، همین صحبت‌های مثبت راجع به آغاز مذاکرات، کافی بود تا بازار سرمایه واکنش نشان دهد و شاخص کل بورس بیش از ۵۵ هزار واحد توسعه کند و در یک روز به بالای کانال ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار واحدی برسد. همچنین در بازارهای موازی نظیر دلار و سکه، شاهد ریزش نرخ‌ها بودیم؛ موضوعی که نشان می‌دهد بازار سرمایه سیگنال مثبت مذاکرات را دریافت کرده و حالا باید منتظر روز حساس شنبه هفته آینده بود.

در سال ۱۴۰۳، ریسک‌های سیاسی از مهم ترین عواملی بودند که مانع بهره‌وری و توسعه شاخص کل شدند. کارشناسان نیز پیش‌بینی کرده‌اند که در صورت ادامه این خطرات در سال ۱۴۰۴، نه‌تنها شاخص کل توسعه نخواهد کرد، بلکه احتمال افت آن نیز وجود دارد.
 

ریسک‌های سیاسی در سال ۱۴۰۳ موجب بالا رفتن انتظارات تورمی مردم شدند و همین موضوع نیز نقش مهمی در رفتار سرمایه‌گذاران ایفا کرد؛ به‌نوعی که در شرایط تورمی و نااطمینانی سیاسی، مردم برای حفظ نرخ دارایی‌های خود به سمت بازارهای موازی مانند طلا و دلار رفتند؛ بازارهایی که به دلیل همین تقاضا، توسعه قابل توجهی را تجربه کردند.

در سال ۱۳۹۴ نیز، زمانی که ایران و گروه ۱+۵ به توافق رسیدند و برجام شکل گرفت، با نزول ریسک‌های سیاسی، بازار سرمایه در همان سال موفق شد بهره‌وری ۲۸.۷ درصدی ثبت کند. این در حالی است که در سال ۱۳۹۳، یعنی پیش از توافق برجام، بهره‌وری شاخص کل بورس منفی بود.

با این مقایسه می‌توان نتیجه گرفت که مذاکرات و توافقات سیاسی می‌توانند منجر به نزول ریسک‌های سیاسی شده و زمینه‌ساز آرامش و توسعه پایدار بازار سرمایه شوند. همچنین، توافقات سیاسی در سال ۱۳۹۴ منجر به نزول تحریم‌های اقتصادی شدند؛ مسأله‌ای که در بهبود شرایط اقتصادی ایران در سال‌های بعد نیز تأثیرگذار بود.